Annons

Annons

Få åtalsanmälningar leder till åtal

De åtalsanmälningar som Ivo gör mot tandläkare leder sällan till åtal. Kort preskriptionstid och svaga bevis är de vanligaste skälen till att förundersökningar läggs ner.

Foto: Colourbox

Av de totalt fjorton åtalsanmälningar som Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) gjorde till Åklagarmyndigheten under perioden 2018–2023 handlar nio om tandläkare.

Enligt Ivo har dessa lurat Försäkringskassan på pengar eller fortsatt att behandla patienter trots att deras tandläkarlegitimation återkallats. Ivo har inlett sina utredningar bland annat efter anmälningar och tips från patienter och kollegor till tandläkarna. Fem anmälningar gäller misstankar om misshandel, överträdelse av förbud, bedrägeri, vållande av kroppsskada och trolöshet mot huvudman.

Men åtalsanmälningar leder sällan till åtal. Sex fall har lagts ner i brist på bevis. Ett slutade med ett strafföreläggande. Endast tre fall har hamnat i tingsrätten. I ett av dessa frikändes tandläkaren, eftersom bevisen inte var tillräckligt starka för att tandläkaren utfört behandlingar utan legitimation. I det andra fallet dömdes en tandläkare till dagsböter. I det tredje har åtal precis väckts. Fyra ärenden utreds fortfarande.

Helena Treiberg Claesson. Foto: Sofia Sabel

Helena Treiberg Claeson, statsåklagare i Göteborg, har arbetat med en förundersökning som lades ner i februari.

– När Ivo:s åtalsanmälan är grundad på en rad anonyma tips, måste vi först försöka få fram identitet på personer som kan ha information av vikt att lämna. I det här fallet fick vi inte fram något stöd för att brott hade begåtts i några av de förhör som hölls under förundersökningen. När vi väl fick tillgång till patientjournaler genom Försäkringskassan kunde utredarna konstatera att de senast behandlade patienterna låg så långt bak i tiden att eventuella brott var preskriberade, säger hon.

– Det här handlar ofta om komplicerad materia, som både polis och åklagare är ovana vid. Det tar tid att sätta sig in i, och det är tid som inte alltid finns eftersom annan mer allvarlig brottslighet måste prioriteras, säger Helena Treiberg Claeson.

Upptäck mer