Annons

Annons

”Rekommendationerna är inte motstridiga”

Socialstyrelsens och Läkemedelsverkets rekommendationer om antibiotikaprofylax till personer med vissa hjärtfel strider inte mot varandra. Det skriver de båda myndigheterna nu i ett gemensamt svar till IVO och Landstinget i Östergötland.

Tandläkartidningen rapporterade i förra veckan att IVO efter en anmälan konstaterat att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket ger motstridiga rekommendationer om antibiotikaprofylax vid ett medfött hjärtfel.
Myndigheterna menar däremot att det rör sig om ett missförstånd.
Anmälaren skriver att det i Socialstyrelsens nationella riktlinjer för hjärtsjukvård står att patienten i fråga ”ska” ha endokarditprofylax. Men myndigheterna förklarar att endokarditprofylaxen har fått prioritet 6 på en prioriteringsskala där 1 är högst prioriterad. ”Endokarditprofylaxen är alltså en lågt prioriterad åtgärd – inte alls en ’ska-rekommmendation’”, skriver myndigheterna.
Därför bedömer Socialstyrelsen och Läkemedelsverket att rekommendationerna i nuläget inte är motstridiga.
I uppdateringen av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för hjärtsjukvård som kommer i januari, utesluts de omdiskuterade rekommendationerna med en hänvisning till Läkemedelsverket.
Läs hela skrivelsen! (pdf)

Upptäck mer