Annons

Annons

”Största tandvårdsreformen på 20 år”

Från och med den 1 januari 2026 införs ett förstärkt högkostnadsskydd för tandvård för personer 67 år och äldre. Det meddelade regeringen i dag på en pressträff.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) och Sverigedemokraterna gruppledare i riksdagen, Linda Lindberg (SD) presenterade avsättning av medel i budgeten för att finansiera ett förstärkt högkostnadsskydd i tandvården för äldre.

Foto: Skärmklipp, Regeringskansliet

Regeringen avsätter 3,4 miljarder kronor per år i budgeten från och med 2026 till ett förstärkt högkostnadsskydd i tandvården. Det meddelade socialminister Jakob Forssmed (KD) på en pressträff i dag fredag.

– Vi genomför nu den största tandvårdsreformen på 20 år, sa socialministern.

Under pressträffen klargjorde Forssmed att från och med den 1 januari 2026 ska personer 67 år och äldre omfattas av det förstärkta högkostnadsskyddet.

Några konkreta besked om utformningen av detta lämnade han dock inte, utan hänvisade till den utredning som ska presenteras senast den 31 oktober i år.

Redan i Tidöavtalet stod det klart att regeringen i samarbete med Sverigedemokraterna har för avsikt att förändra tandvårdssystemet. Vid det kommande årsskiftet väntas åldersgränsen för fri tandvård sänkas från 23 till 19 år, och i slutet av oktober kommer alltså utredningen om ett förstärkt högkostnadsskydd i tandvården.

Dessutom har Socialstyrelsen tillsammans med bland annat Försäkringskassan och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket i uppdrag att ta fram en riskbedömningsmodell för tandvården med syfte att i större utsträckning prioritera tandvårdens resurser utifrån behov.

Under presskonferensen påpekade Jakob Forssmed att tandhälsan i Sverige generellt är god och har utvecklats positivt över tid, men att det finns grupper med sämre tandhälsa – däribland äldre personer.

– Tidöpartierna har styrt om så att äldre med sämst munhälsa prioriteras, sa han.

Även kontrollen av tandvårdssektorn ska öka, meddelades under pressträffen. Det handlar bland annat om att utestänga ”olämpliga och kriminella aktörer” från, och att öka kontrollen av, utbetalningar av det statliga tandvårdsstödet.

För detta avsätter regeringen 14 miljoner kronor år 2025 och 60,5 miljoner kronor år 2026 i den kommande budgeten.

Som aviserats tidigare vill regeringen och Sverigedemokraterna bland annat införa tillståndsplikt för privata vårdgivare och införa krav på att verksamheten ska vara registrerad i vårdgivarregistret för att få ansluta sig till det statliga tandvårdsstödet.

Under pressträffen meddelades också att Försäkringskassan ska få utvidgade utredningsbefogenheter kopplade till det statliga tandvårdsstödet, samt möjlighet att hålla inne ersättning till verksamheter som uppvisar bristande patientsäkerhet.

– Det här är alldeles nödvändiga reformer för att kunna tillgängliggöra tandvården för flera personer och göra det billigare att gå till tandvården, sa Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, vid pressträffen.

Upptäck mer