Kammarrätten säger nej till svensk legitimation

Polsk utbildning 13 nov 2018
Dela artikeln
Ett antal svenska tandläkare med polsk utbildning och norsk legitimation har fått avslag av Socialstyrelsen när de har ansökt om svensk tandläkarlegitimation. Kammarrätten i Stockholm bekräftar nu att Socialstyrelsen har gjort rätt.

Liksom Socialstyrelsen anser kammarrätten att ett automatiskt erkännande av Norges beslut strider mot unionsrätten. Det framgår av en färsk dom.

Det räcker inte att ha examen från en femårig polsk tandläkarutbildning eftersom Polen också kräver allmäntjänstgöring för att bevilja legitimation, enligt Socialstyrelsen och nu också kammarrätten.

AT på gång
Samtidigt håller Socialstyrelsen på med att göra det möjligt för personer med polsk tandläkarexamen att göra en sorts allmäntjänstgöring (AT) i Sverige för att sedan kunna få svensk legitimation.

Efter polsk examen ska studenter som kan svenska få söka jobb i Sverige. När de har visat att de kan det som studenter med svensk tandläkarexamen kan, får de svensk legitimation.

Senast i slutet av november ska Socialstyrelsen lämna förslaget till socialdepartementet.

– Vi räknar med att snabbt kunna införa kompletteringen sedan, säger Anna Vieru, enhetschef på Socialstyrelsen.

Sex månader
Tandläkartidningen har tidigare beskrivit Socialstyrelsens förslag. Helt kort går det ut på att:

* Personer som har polsk tandläkarexamen men som inte har genomfört AT i Polen ska kunna få svensk legitimation efter sex månaders praktisk tjänstgöring under handledning på en svensk tandvårdsklinik.

* Under den handledda tjänstgöringen ska personens kunskaper, färdigheter och förhållningssätt dokumenteras med hjälp av en checklista.

* Under tjänstgöringen ska personen behandla patienter i olika åldrar och med olika vårdbehov.

* Kliniken som tar emot en person för praktisk tjänstgöring måste ansöka om ett särskilt förordnande hos Socialstyrelsen för att personen ska kunna jobba som tandläkare utan legitimation.
Janet Suslick

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch